Agnietenstraat 8 t/m 30 (even)

“Kameren Maria van Pallaes”

 

Rij van 12 kameren, met refectiekamer, uit 1651, gebouwd door Maria van Pallaes. De refectiekamer, ooit bedoeld als bestuurskamer voor de regenten van de fundatie, bevindt zich in het fraaie hoekhuis Nieuwegracht 205, dit pand is echter al lang als woning in gebruik. Het heeft een trapje voor de statige ingang en een grote gevelsteen met een lovende tekst over Maria van Pallaes erboven. Boven de fraaie schouw hoort het beroemde schilderij van Maria van Pallaes door Bloemaert, dat treffend de liefdadigheid weergeeft, die de achtergrond van de kameren vormt. Het schilderij bevindt zich in het Centraal Museum, verderop in de straat. Tussen de huisjes 4 en 6, die tot de Beijerskameren behoren en de kameren van Maria van Pallaes geeft een rondboog-poortje toegang tot de tuintjes.

De kameren hebben één bouwlaag met een zolder en een vliering. Over de hele reeks loopt een doorlopend zadeldak. Ieder van de huisjes heeft een ingang met deurkalf, waarin het jaartal 1651 en het fraaie alliantiewapen van Maria van Pallaes en haar man.

Ook de achterkant heeft de originele indeling met steeds een deur en een raam bewaard. De voor die tijd vrij ruime armenhuisjes hebben een gezamenlijke strook tuin, een luxe die niet alle vrijwoningen kenden. Bij de overname van de kameren door het UMF in 1979 en de erop volgende restauratie wilden de bewoners per sé gebruik blijven maken van de buitenwc; nu, ruim 40 jaar later, wordt daar anders over gedacht.

 

 

Klik hier voor meer informatie.